bacshandball.hu

Hírős Kézilabda Históriák – 8.rész – Medgyes József

 

Egy település sport életének meghatározói a testnevelő tanárok. Kiskunmajsa esetében két olyan meghatározó pedagógus dolgozott egyszerre, mint Városi György és Medgyes József. Az általános iskolában általuk nevelt kézilabdások mai napig meghatározzák a település kézilabdás életét.

 

 

Tősgyökeres majsai vagy más településről származol?

Keceli származású vagyok, ott is születtem, de kiskoromban a szüleimet Szankra helyezték a vasútállomásra és Kiskunmajsán jártam ki az iskoláimat. A középiskola után Szegeden végeztem el a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolát. Friss diplomásként egyből visszakerültem a majsai általános iskolámba, és nyugdíjazásomig ott tanítottam.

Hogyan kezdődött a kézilabda sportágban való tevékenységed?

Kiskunmajsán már akkor is – a hagyományok miatt -, kézilabdát tanítottuk. Sokkal egyszerűbb volt abban az időben, hiszen csak egy általános iskola volt a településen. Volt olyan év, amikor hét első osztály is indult, így egyszerű volt a kiválasztás és az utánpótlás nevelése.

A felnőtt csapatok mellett több sikeres időszakot is töltöttél. Melyek voltak ezek?

A legsikeresebbek a 80-as évek és a 90-es évek eleje volt. 1986-ban nyert megye bajnokságot a csapat, és az osztályozón Kecskeméten sikerült kivívni a feljutást. Az első NBII-es évben másodikok lettünk a Kolics János vezette Dunaföldvár mögött, majd a következő szezonban már megnyertük a bajnokságot, és jogot szereztünk az NBI/B-be. Hihetetlen két év volt ez a csapat életében, hiszen hazai pályán egyszer sem kaptunk ki ez idő alatt.

Minek volt tudható ez a sikeres időszak?

Egy nagyon jó társaság jött össze. A csapat magja kiskunmajsai volt, és volt mindig négy-öt játékos, akik az NBI-es Szegedből jöttek hozzánk. A sikereinket mindig a gyorsasággal és az erőnlétünkkel értük el. Külföldi edzőtáborokat szerveztem Romániába és az NDK-ba. Mai szemmel is minimális költségen mentünk ki ilyenkor. A szállás persze előre le volt foglalva, de érdekes volt. Erdélyben akkor pénz helyett inkább olyan egyszerű dolgokkal fizettünk, mint Amo szappan és társaik. Induláskor teleraktuk a táskáinkat, és ezekkel mindenhova be tudtunk jutni. Egy viszont biztos: minden edzőtáborból hihetetlen jó kondival jöttünk haza.

Azonban az NBI/B-ben már nem sokáig voltál edző. Mi történt?

Rögtön az első évben a technikai vezetőnket a csapatok megvezették, és olyan szerencsétlenül jött ki, hogy az első öt mérkőzésünk idegenben volt. Persze nem jöttek az eredmények, és lemondtam az edzőségről. Buday Ferenc vette át a csapatot, és egészen 2000-2001-es bajnokságig végig NBI/B-ben szerepeltek. Sajnos ekkor megszűnt a Kunpetrol támogatása, és bár nem esett ki a csapat a következő szezonban, csak az NBII-ben szerepeltek.

NBI/B-s csapatkép

A kiesés után azonban visszatértél a csapathoz, és bár javarészt Kiskunmajsaiakból, de sikeres csapatot kovácsoltál.

Megkértek, hogy szedjük össze a maradék játékosokat. Ennek a társaságnak az NBI/B-s ifi csapat volt a gerince. A következő években kétszer is sikerült második helyen végezni, és bár a lehetőséget mindkétszer felajánlották az osztályváltáshoz, végül maradt az NBII. Aztán pedig felhagytam az edzősködéssel, amelynek két oka volt. Egyrészt volt egy szívműtétem. Tanítottam és mellette, ahogy még most is, már akkor is voltak szőlőim. 2010-ben végül besokalltam…

Kiskunmajsa vonatkozásában azért nem csak felnőttekkel voltak sikereid.

Így igaz! Testnevelőtanárként a lányokkal egyszer eljutottunk az országos döntőbe, amelyet Pécsett rendeztek. Iskolai szinten talán ez volt a legnagyobb sikerem edzőként. A fiúkkal is értünk el sikereket, de ott inkább arra vagyok büszke, hogy nevelő munkánknak köszönhetően még máig is vannak olyan játékosok, akiknek anno én adtam labdát a kezébe.

Mi jelentette a kiskunmajsai kézilabda máig legendás hangulatát?

A majsai emberek nagyon szerették a kézilabdát. Rengetegen voltak kint mindig a meccseken, nem csak a csarnokban, hanem még a régi betonos, szabadtéri pályán is, ahol a palánkot verve biztatták a csapatot. A sikereknek köszönhetően nagyon szerettek minket az emberek. Máig örömmel gondolok vissza ezekre az évekre.

1989 – NBII-es bajnokságban szereplő csapat

Játékvezetői tanfolyam

Eseménynaptár
április 2024
hKscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30      
« márc   máj »
facebook.com/bacshandball
mksz.hu
Archívum