bacshandball.hu

KÉZIrat – 7.rész – Szilády Kupa, a középiskolások kézilabdája

Bács-Kiskun megyében, bár szinte az országban utolsóként indult el a sportág fejlődése, számos dologban élen járt a megyei kézilabda sportja. A mai napon az Európában és a világon is egyedi középiskolás kézilabda torna 53 éve előtt tisztelgünk.

Történt ugyanis, hogy Kiskunhalas városa két okból is az összefogás nagy tanúbizonyságát tette 1968-ban. Ebben az évben jutott fel a női csapat az NBI/B-s bajnokságba Horváth István vezetésével és az ő nevéhez fűződik a Szilády kupaként 27 évet, míg Bibó kupaként már 25 évet megélt torna megvalósításának az ötlete. 53 évet említünk, azonban ha a számokat összeadjuk csak 52 jön ki, mely magyarázatra szorul.

 

A 2020-as járványügyi helyzet olyan helyzetbe hozta a torna szervezőit, melyre még nem volt példa a torna történetében. Kénytelenek voltak, minden akaratuk ellenére a tornát elhalasztani. Egy ilyen hagyományokkal rendelkező torna esetében nem is lehet más megoldás, csak az, hogy nem hagyják veszni a folytonosságot és még 2020-ban bepótolják a tornát. És hát így lesz teljes és folytonos még sok-sok éven keresztül, megyénk, hazánk, Európa és a világ legrégebben folyamatosan megrendezett középiskolás tornája a Bibó Kupa esetében is!

 

A kezdet

A kiskunhalasi Szilády Áron Gimnázium testnevelő tanára, Horváth István, azaz Pikó 1968-ban az országban egyedülálló módon középiskolás kézilabdatornát szervezett. A játékokat az iskola névadójáról Szilády Kupának nevezték el. Odaadó támogatójuk az iskola igazgatója, Sallay Sándor volt.

Az első versenyre ötvenhat csapat nevezett, a halasi fordulón nyolc lány- és nyolc fiú csapat vett részt. Két évvel később az MTS OT Elnöksége – felismerve a kézilabdajáték hiánypótló szerepét – a harmadik Szilády Kupát az első országos bajnokságnak tekintette. Erre a versenyre 117 iskola nevezett és a selejtezőket követően jött létre a 6 lány- és 6 fiú-csapatból álló első Középiskolás Kézilabda Bajnokság. Tehát 53 évvel ezelőtti torna nem csak Halason, hanem az egész országban teremtett máig élő hagyományt.

Tehetségnevelés

Az emberöltőnyi időt megélt középiskolás Kupa nemzetközileg és országosan elismert játékosokat nevelt. Sulyok Erzsébet, Nyári Zsuzsa, Simics Judit, Szarka Éva, Virincsik Anasztázia, Sávolt Erika, Balogh Beatrix, Kulcsár Beáta, Siti Eszter, Szrnka Hortenzia, Szikora Melinda, Jánovszky László, Badó Zoltán, Tóth Géza, Horváth Zsolt, Lele Ambrus, Kotormán Attila, Vadkerti Attila, Budai Dániel, Ilyés Ferenc nevek ismerősek, hiszen válogatottként is játszottak.

Átalakulás

1995-től a – Szilády Gimnázium jogutódjaként létrejött – Bibó István Gimnázium folytatta a kupaszervezést. Ám az új iskolanév új kupanévvel járt együtt. Így húszon nyolcadik – változatlan tartalmú – nemzetközi kézilabdatorna elnevezése Bibó Kupa lett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tornán résztvevő fiú csapatok összesített eredményei

A tornán résztvevő lány csapatok összesített eredményei

38. Bibó Kupa mérkőzés felvételek

53 év képei

Források:

Petőfi Népe 1968. évi kiadása

Népsport 1969. évi kiadása

Bibó Kupa 50. évi kiadványa

Bibó István Gimnázium által készített 53. Kupára készített fényképösszeállítás

 

 

 

Játékvezetői tanfolyam

Eseménynaptár
augusztus 2022
hKscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31     
« júl   szept »
facebook.com/bacshandball
mksz.hu
Magazin rendelés
Archívum