bacshandball.hu

Edzések újrakezdéséhez nyújt segítséget a megyei szövetség

 

A Bács-Kiskun Megyei Kézilabda Szövetség mindig keresi azokat a lehetőségeket, melyekkel segíteni tudja az egyesületek működését. Így van ez ebben a nehéz időszakban is. Egyeztetve az egyesületekkel azon sportszervezetek részére, akik újra kezdték az edzéseket a szabályok betartásának megkönnyítése érdekében, egyesületi létszámot figyelembe véve egy felület és bőrfertőtlenítő szerekből álló higiénés csomagot adtunk át.

A visszajelzések alapján a gyerekeknek már nagyon hiányoztak az edzések. Az eddigi tapasztalatokról kérdeztük az egyesületeket és Apró Ferencet megyénk szakmai felügyelőjét.

Apró Ferenc – MKSZ Bács-Kiskun Megye – Szakmai felügyelő

A kialakult helyzetben, a kluboknak sikerült megtalálni azt a lehetőséget, hogyan tudjuk játékosaikat továbbra is edzésben tartani, és ezekkel a lehetőségekkel, akár távoktatással (kiadott edzésterv, online, vagy videó edzések) dolgoztatni tovább.

Az MKSZ szakmai vezetése és szakfelügyelői készítettünk egy minden korosztályra kiterjedő edzéstervet a csapatok részére, melyet minden egyesület részére eljuttatunk. Az edzésterv a korosztályos könyv szerinti edzésszámmal készült a gyerekek otthon, illetve ahol tudják, végzik az edzéseket. Ezen feladatok nagyrészt a kondicionális képességek, valamint a törzs stabilizációjáról szóltak, célunk a szinten tartás készülve a folytatásra.

Igen nehéz feladat volt a sportolók figyelemszintjét ebben a periódusban is a sport és a kézilabda edzések felé irányítani, de bíztunk abban, hogy ők is oly elhivatottak, mint mi. Ezért jó néhány klubnál került az edzéstervezésbe mérkőzés megfigyelés, elemzés. Ezen feladatok játékunkhoz szorosan kapcsolódnak és a gyerekek számára is színesíti a feladatokat.

Összességében véleményem szerint még fenntartható volt a kontaktus a gyerekekkel, de a szakmai minőség megőrzéséhez szükséges lehet a játékszer bevonása az otthoni edzésekbe. Ez lett a következő szakasz fő feladata! Az örömömre szolgál, hogy szinte minden klub – eltekintve egy-két egyesülettől – megtalálta a lehetőséget a sportolói foglalkoztatására és erről visszajelzést is kértek!

A legfrissebb információ, hogy az edzéseket június 1.-től már nem az elektronikus formában kell tartani. A fenti időpontól az online edzések és a kiadott edzéstervek alapján tartott edzések megszűnnek, illetve ezeknek az edzéseknek a Back Office felületre történő felvitele nem lehetséges, és nem elszámolható.

Az edzőket arra kérjük, hogy álljanak vissza a korábban 2020. március 14. előtti edzéstematika/edzésnaplók pontos és hiánytalan rögzítésére a Velünk Kerek a Világ 32-es felületén. 2020. június 1-től mi szakfelügyelők ismét személyesen is látogatjuk a felületen berögzített eseményeket, ezért mindenkit arra kérek, hogy pontosan adja meg az edzés időpontokat és a helyszíneket is, hogy ebből ne legyen félreértés!

A sportélet újraindításával az ide vonatkozó szabályokat fokozottan be kell tartani. Az edzések tartásánál továbbra is fokozatos visszaállást figyelembevételével, eleinte a kiscsoportos, szabadtéri, majd a termi foglalkozások újraindítását javasolja az MKSZ. Maradjunk elővigyázatosak és továbbra is tartsuk be a biztonságos sportolásnál elvárt és szükséges intézkedéseket!

Nagy Gábor – Kiskunhalas UKSC – Technikai vezető

A gyerekek nagyon várták, hogy újra közösen edzhessenek. Nem csak a sport, hanem a csapattársaik is nagyon hiányoztak nekik. Jelen helyzetben erősítő és állóképességfejlesztő foglalkozásokat tartunk nekik csakis nyílt téren a futó- vagy rekortán pályán heti 2 alkalommal. Kis létszámú edzések zajlanak több csoportban, aminek elején és végén kézfertőtlenítés van mindig, valamint csak olyan feladatokat végeztetünk velük, amihez nem szükséges a kontakt, egymás érintése. A fizikai terhelés mellett fontosnak tartjuk, hogy sokat beszélgessünk velük és bőven van is mondanivalójuk. Mesélnek a tanulás kezdetleges nehézségeiről, mivel töltötték az otthoni szabad idejüket, de leginkább arról, hogy alig várjak, hogy újra kézilabdázhassanak.

Vazul Zsolt – Kecskeméti Sportiskola – Szakmai igazgató

A gyerekek nagyon várták már a közös edzéseket. Hiányoztak a társak, a valódi közösségi élet – iskola, csapat, barátok! Elmondásaik szerint az első néhány hét érdekes volt, mondhatni élvezték a helyzetet, de utána már egyre nehezebben viselték a bezártságot, az egysíkú életritmust. Elmondhatom, hogy múlt héten szinte senki nem hiányzott az edzésekről, ami annak is köszönhető, hogy most van szabad idejük, mert tulajdonképpen délelőtt letudják a tanulást. Jelenleg elsősorban egyéni képzések, védő nélküli, támadás technikai feladatok alkotják az edzéseket, sok kapura lövéssel. A korosztályoknak megfelelő heti 3-4 edzés képzi a programot utánpótlás sportolóinknak, melyeket kültéren, műfüves és homokos pályákon tartunk.

Játékvezetői tanfolyam

Eseménynaptár
április 2024
hKscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30      
« márc   máj »
facebook.com/bacshandball
mksz.hu
Archívum